Blog beginnen? Zo doe je dat

blog beginnen

Een blog beginnen, je hebt er al vaker over nagedacht maar je twijfelt nog steeds. Je vraagt jezelf af of het wel zin heeft om te bloggen, zitten mensen wel te wachten op weer een nieuwe blog. Ga je wel opvallen tussen alle andere bestaande blogs? Het antwoord is simpel en kort, ja! En ja, grote kans dat ook jouw blog gezien en gelezen gaat worden. Mits je het natuurlijk wel serieus aanpakt. Je zult er echt hard voor moeten werken en nog een tikje harder wanneer je er uiteindelijk een zakcentje mee wilt gaan verdienen.

Blog beginnen? Deze stappen moet je eerst doorlopen

Voordat je op zoek gaat naar een provider waar jij je blog wilt laten hosten zijn er een aantal stappen die je eerst moet doorlopen. Neem maar van mij aan dat deze stappen zeer belangrijk zijn.Bedenk wat voor blogger je wilt zijn. I

  1. Inprincipe zijn er drie soorten bloggers
  • De hobbyblogger: de blogger die voor de leuk wilt schrijven zonder rekening te houden met alle regeltjes betreft bloggen. Je blogt voor familie en vrienden of je wilt bijvoorbeeld een reisblog bij gaan houden.
  • De zakelijke blogger. Je blogt om klanten te werven voor jouw bedrijf. Zo vergroot je de bekendheid van je product of diensten.
  • De professionele blogger. Je blogt om een inkomen te verdienen. Het is je doel om geld te gaan verdienen met je blog. Je neemt opdrachten aan, gebruikt affiliate links etcetera.

2. Kies het onderwerp waar je over wilt bloggen

Waar wil je over bloggen? Denk hier goed over na. Wil je over meerdere onderwerpen schrijven, dan kun je kiezen voor een lifestyle blog. Of denk je aan een bepaald onderwerp waar je veel verstand van hebt en boeken vol mee kunt schrijven. Er zijn genoeg mogelijkheden. Mamablog, foodblog, health blog… Denk er alsjeblieft goed over na.

3. Naam en domeinnaam voor je blog bedenken

Een goede blognaam en domeinnaam die voor anderen makkelijk te onthouden is, is erg belangrijk. Het liefst moet je blognaam niet te lang zijn en makkelijk te onthouden zijn. Kies een woord, een paar woorden of een korte zin. Hou hierbij in gedachten waar je over wilt bloggen. Bedenk zeker een naam die goed bij het onderwerp van je blog past. Dat kan nog weleens even een dingetje worden. Heb je eindelijk een naam bedacht maar is de bijpassende domeinnaam al bezet. Heb je uiteindelijk een naam gevonden en is de domeinnaam nog beschikbaar? Meteen claimen die handel!

Zelf maak ik al jaren gebruik van de diensten van Transip. Perfecte hosting, niet te duur en ook heel fijn dat ze makkelijk te bereiken zijn mocht je tegen problemen aan lopen.

4. Blog platform kiezen

Kies voor WordPress om jouw blog mee te maken. WordPress is een systeem waarmee je je blog binnen no time hebt gemaakt zonder je hoeft te coderen. Als je weet hoe je met Word moet werken weet je ook met WordPress te werken. Zo simpel is het. En als je bij Transip je domeinnaam hebt uitgekozen kun je het beste meteen een hosting pakket voor je blog er bij bestellen. WordPress word dan meteen voor jou geinstalleerd. Bij je WordPress hosting zit ook een Let’s encrypt SSL-certificaat inbegrepen. Je beveiligt hiermee de verbinding tussen je website en je bezoekers. Let op, dit certificaat moet je nog wel even zelf installeren maar ook dit is zeer simpel. Ook zul je nog een email adres moeten aanmaken.

5. Tijd om te beginnen met jouw eigen WordPress blog

Laten we er vanuit gaan dat je mail hebt ontvangen van Transip en inmiddels WordPress hebt geinstalleerd. En je de stappen hebt gevolgd om in te kunnen loggen in de achterdeur van je blog. Als je eenmaal bent ingelogd kun je inprincipe al beginnen met bloggen. In het menu ga je naar berichten, je maakt een nieuw bericht aan en je begint met het typen van een blog. Daarna klik je op publiceren en jouw eerste blogbericht staat online!

Maar je kunt er natuurlijk ook eerst voor kiezen om een WordPress thema te installeren naar jouw wens. Je gaat nu het uiterlijk van je blog aanpassen. Je gaat in menu naar weergave, thema’s en je kiest een gratis thema wat jou bevalt. Klik op activeren en het thema is aangepast. Er zijn verder nog veel meer mogelijkheden om jouw blog helemaal naar wens eruit te laten zien maar daar zou ik in het begin nog niet teveel aandacht aan besteden. Het beste is om een beetje wegwijs te worden met het werken met WordPress en het publiceren van berichten.

6. Lezers op je blog krijgen

Voordat je je blog lanceert en gaat promoten raad ik je aan om minstens tien goede blogposts geschreven en gepubliceerd te hebben. Daarna ga je pas aan de slag met promoten om zo lezers op je blog te krijgen. Waarom eerst tien blogposts? Zo geef je lezers de kans om rond te neuzen en weten ze meteen wat jij hun te bieden hebt. Als je via social media gaat promoten zullen er vast al enkele bezoekers op jouw website terechtkomen. Als je gevonden wilt worden via Google zul je je moeten verdiepen in SEO. Oftewel zoekmachineoptimalisatie. Als je je hebt ingelezen en hebt toegepast in jouw blogs dan zul je over een paar maanden ook bezoekers via Google krijgen.

Jouw geduld gaat nu zwaar getest worden. Je kunt ook alvast de stoute schoenen aantrekken en gaan netwerken met collega bloggers. Kijk of ze interesse hebben in een waardevol gastblog van jouw op hun website waarin je natuurlijk de link naar jouw blog mag plaatsen. Gratis reclame!

Een blog starten is echt niet zo moeilijk

Zo zie je maar, een blog beginnen is niet zo heel moeilijk. Je hoeft er niet heel veel technische kennis voor te hebben maar je moet wel een beetje de feeling voor schrijven hebben. En veel doorzettingsvermogen en geduld.

Laat je me even weten of jij nu wel de stap heb durven zetten en een blog bent begonnen? Ik kom graag een kijkje nemen!

Uitgelichte foto via Shutterstock.

Aanbevolen artikelen

1 Reactie

  1. […] Lees ook: Blog beginnen voor als je graag wilt starten met bloggen. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.